fredag 7. mars 2025

Audun Hugleiksson

2.
Audun "Hestakorn" Hugleiksson
n. baron, fehirde, godseier og ridder
f. ca. 1240- d. 2. desember 1302

Norsk ridder og medlem av riksrådet. Sto kongen svært nær, men ble i 1302 beskyldt for forræderi og hengt på Nordnes torg





Audun Hestakorn Hugleiksson, (født ca. 1240, henrettet 2. desember 1202 på Nordnes torg i Bergen) var en norsk baron, stallare og lendermann. Han eide store gods og eiendommer og var en av landets mest fremtredende menn.

Han var sentral i styringen av landet under kong Magnus og hans sønn Erik.  Av kong Erik ble han benyttet som norsk utsending til Skottland i 1293 og til Frankrinke i 1295.

Da hertug Håkon ble konge i 1299 falt Audun i straks i unåde og ble av den grunn fengslet og dømt til døden for landsforræderi og "drottinsvikari".  Den 2. desember 1302 ble han hengt i Bergen. Alt hans enorme jordegods ble inndratt under kronen.

I 1363 kunngjorde kongene Magnus og Håkon at de skjenket fru Gjertrud alt Auduns forbrudte gods, således at hvis her Otte fikk barn med Gjertrud og et eller flere av dem skulle overleve ham.

Audun var kongens høyre hånd, både under Magnus Lagabøte og Eirik Magnusson, og ble sett på som en viktig politiker og jurist for sin tid, og hadde en sentral rolle i utformingen av det norske lovverket. Fra 1280 og fram mot århundreskiftet fikk han stadig viktigere stillinger i statsledningen, og hadde et eget sete i kongens råd, tjenestegjorde som stallare («advokat»), fehirde («skatteminister») og bar tittelen baron








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar